
SZKOLENIE 13 PAŹDZIERNIKA
W RAMACH DNI UCZENIA SIĘ DOROSŁYCH
ZDROWIE NA TALERZU – TEORIA POŁĄCZONA Z PRAKTYKĄ
Szkolenie będzie składało się z dwóch części
I część: wykład teoretyczny trwający 45 minut, obejmujący następujące zagadnienia:
- podstawowe wiadomości na temat najzdrowszych diet na świecie: diety śródziemnomorskiej i diety DASH,
- zasady wyżej wymienionych diet,
- korzyści zdrowotne z ich stosowania,
- zalecane produkty spożywcze,
- przykładowy jadłospis.
II część: część praktyczna na pracowni gastronomicznej trwająca ok. 4 godzin, obejmująca przygotowanie potraw z wykorzystaniem produktów i zasad diety śródziemnomorskiej i diety DASH. Po przygotowaniu przystawek i zupy przewidujemy przerwę na degustację połączoną z przerwą kawową.
Propozycje potraw:
1. Przystawki zimne:
- guacamole
- salsa pomidorowa
- hummus
- pikantna pasta z fasoli.
2. Zupa:
- zupa krem z dyni i batata.
3. Danie główne:
- filet z dorsza duszony w pomidorach i białym winie
- komosa ryżowa
- mix sałat z sosem winegret.
4. Deser:
- deser mleczny z nasionami chia i musem owocowym.
Szkolenie można przeprowadzić w dwóch turach dla 8-osobowej grupy w każdej turze. Pierwsza grupa rozpoczęłaby wykładem (8.00 – 8.45), a następnie przeszłaby na pracownie aby przyrządzić potrawy (8.45 – 12.45). Druga grupa rozpoczęłaby wykładem (12.30 – 13.15), a następnie przeszłaby na pracownie aby przyrządzić potrawy (13.15 – 17.15). Po zakończeniu szkolenia uczestnicy zobowiązani są do posprzątania stanowisk.
