13.10.2025 Zdrowie na talerzu

13.10.2025 Zdrowie na talerzu

SZKOLENIE 13 PAŹDZIERNIKA

W RAMACH DNI UCZENIA SIĘ DOROSŁYCH

ZDROWIE NA TALERZU – TEORIA POŁĄCZONA Z PRAKTYKĄ

Szkolenie będzie składało się z dwóch części

I część: wykład teoretyczny trwający 45 minut, obejmujący następujące zagadnienia:

  • podstawowe wiadomości na temat najzdrowszych diet na świecie: diety śródziemnomorskiej i diety DASH,
  • zasady wyżej wymienionych diet,
  • korzyści zdrowotne z ich stosowania,
  • zalecane produkty spożywcze,
  • przykładowy jadłospis.

II część: część praktyczna na pracowni gastronomicznej trwająca ok. 4 godzin, obejmująca przygotowanie potraw z wykorzystaniem produktów i zasad diety śródziemnomorskiej i diety DASH. Po przygotowaniu przystawek i zupy przewidujemy przerwę na degustację połączoną z przerwą kawową.

Propozycje potraw:

1. Przystawki zimne:

  • guacamole
  • salsa pomidorowa
  • hummus
  • pikantna pasta z fasoli.

2. Zupa:

  • zupa krem z dyni i batata.

3. Danie główne:

  • filet z dorsza duszony w pomidorach i białym winie
  • komosa ryżowa
  • mix sałat z sosem winegret.

4. Deser:

  • deser mleczny z nasionami chia i musem owocowym.

Szkolenie można przeprowadzić w dwóch turach dla 8-osobowej grupy w każdej turze. Pierwsza grupa rozpoczęłaby wykładem (8.00 – 8.45), a następnie przeszłaby na pracownie aby przyrządzić potrawy (8.45 – 12.45). Druga grupa rozpoczęłaby wykładem (12.30 – 13.15), a następnie przeszłaby na pracownie aby przyrządzić potrawy (13.15 – 17.15). Po zakończeniu szkolenia uczestnicy zobowiązani są do posprzątania stanowisk.